Filteri za bazene

Začepljeni filter bazena može biti uzrok pregrijavanja pumpe

Česti uzrok pojavi algi je lišće, grančice i kosa koja zaguši skimerski filter i predfilter u strojarnici. Stoga je, uz redovito čišćenje, važno nakon jačeg vjetra očistiti te filtere. Opasnost zagušenih filtera je ne samo u neprivlačnom zelenilu bazena, već i zbog pregrijavanja pumpe u koju ne dolazi dovoljno vode pa pregori.

Buka u radu bazena

Gosti i ne znaju da bi mogli maknuti lišće iz skimerskog filtera, već će samo primjetiti da je „bazen postao bučan“. Buka nastaje zbog teškog prodora vode kroz lišće pa se čuje glasni zvuk sličan srkanju.

Uz čišćenje robotom, filtere je potrebno očistiti rukom

Mnogi iznajmljivači žele automatizirati brigu o bazenu pa su nabavili robot i opremu za elektrolizu ili automatsko doziranje klora i Ph minusa. Unatoč automatizaciji, bazenu je potrebna ljudska ruka. Čišćenje predfiltera prilikom svakog backwasha, pranje vodene linije bazena da ne nastane žuti rub, manuelna provjera kiselina jer nakon 30° C automatika zna zakazati, samo su neki od razloga zašto je potrebno redovito obići bazen. Ukoliko niste u mogućnosti sami obići bazen, Čist bazen će voditi brigu o Vašem bazenu kao da je naš.

Prekrivači za bazene

Zimski prekrivač

Imate li prilike, zimski prekrivač za bazen je dobra investicija jer svakako štiti bazen nekoliko mjeseci u godini. Ako se temperatura spusti znatno ispod nule, prekrivač neće zaštititi od stvaranja leda. No, ako se ispod prekrivača postave ploče stiropora debljine 3 – 5 cm, stvoreni led stiskat će stiropor, a ne stijenke bazena. Uz stiropor, dobro su rješenje plastične boce i kanisteri zapremine od tri litre naviše. Petinu zapremine napunite pijeskom ili šljunkom kako bi dijelom utonule u vodu. Fiksirajte ih uzdužno i poprečno zavezanim konopima kako ih strujanje zraka ne bi nanijelo u jedan kut.

Ljetni prekrivač

Općenito se smatra da mu je najvažnija uloga zaštita vodene površine od napadalog lišća i ostalih nečistoća. Ipak, prilikom sklanjanja prekrivača, jedan dio lišća završi u bazenu.

Prilično veliku ulogu ljetni prekrivač ima u zagrijavanju vode tijekom dana te čuvanju topline vode tijekom noći. Stoga je prekrivač zahvalan pribor bazena kad je vlasnik ujedno i korisnik bazena.

Međutim, ako bazen koriste gosti, tada je bolje ne postavljati prekrivač. Gosti prečesto nemarno uklanjaju prekrivač pa se prebrzo haba. Također, kad su temperature više od 28°C prekrivač postavljen noću će uzrokovati širenje algi jer će temperatura vode biti visoka, a pumpa se noću isključuje.

Čišćenje bazena

Roboti

Robot je dobrodošlo pomagalo kad nemate namjeru ručno usisavati bazen. Skuplji modeli mogu se penjati uz stijenke i stepenice. Ukoliko primjetite da se robot sporije kreće ili da se ne može popeti uz stijenke, uzrok je puna košara koju treba isprazniti i očistiti.

Košaru svakako treba isprazniti i isprati odmah nakon vađenja robota jer je kasnije puno teže očistiti sasušene ostatke iz fine mrežice košare.

Robot ipak nije svemoguć, tako da je prilikom pripreme bazena za sezonu kad je dno puno lišća i ostalih nečistoća, uputno ručno očistiti dno. Inače ćete znatno skratiti radni vijek motora robota.

Plutajući dozator

Ukoliko bazen nije opremljen automatikom za doziranje klora, savjetujemo da u bazen stavite plutajući dozator s tabletom klora bez obzira što u filteru skimera već imate tabletu klora. Iznajmljvači se tuže da im gosti znaju oštetiti ili izvaditi plutajući dozator. Naoružajte se strpljenjem i budite uporniji od gostiju. Bazen će biti zahvalan.

Kemijska sredstva

Preporučujemo da se odlučite za jednog proizvođača kako bi tretman vode bio ujednačen. Miješanje proizvoda različitih proizvođača u pravilu znači nekonzistentnost koncentracije kemijskih sredstava pa se veća mogućnost pogrešnog doziranja.

Prilikom kupovine sredstava na akcijama i rasprodajama, obavezno provjerite rok trajanja i datume pakiranja. Nikako nemojte upotrebljavati zastarjela kemijska sredstva.

Ukoliko na kraju sezone imate ostataka sredstava, svakako provjerite rokove. Sredstva koja će biti van roka upotrebe sljedeće sezone, nemojte ispuštati u kanalizaciju ili u zemlju. Ako Vam ih nije zgodno odnijeti u Rijeku ili Zagreb, nazovite nas pa ćemo ih mi odnijeti na zbrinjavanje.